Chopin w Sulechowie. Historia konkursów chopinowskich.
(Biuletyn Informacyjny Miasta i Gminy Sulechów, grudzień 2016, nr 161, s. 12)

Jan Popis muzykolog i znawca muzyki Chopina.

25 listopada 2016 r. w Bibliotece Publicznej Gminy Sulechów otwarto wystawę pod tytułem „Chopin w Sulechowie. Historia Konkursów Chopinowskich”. Marek Maćkowiak – prezes Sulechowskiego Towarzystwa Historycznego opowiedział o pamiętnym wrześniowym dniu 1828 r. kiedy to Fryderyk Chopin i Feliks Jarocki zatrzymali się w sulechowskim zajeździe pocztowym. Wówczas młody pianista zaimprowizował krótki koncert, który po latach stał się jednym z ważnych wydarzeń z historii miasta, dniem odnotowywanym w wielu opracowaniach muzykologów zajmujących się twórczością Chopina i na trwałe zapisującym się w pamięć ówczesnych mieszkańców Sulechowa. Ponadto Marek Maćkowiak przypomniał początki powojennych tradycji chopinowskich i osoby znamienitych pianistów biorących nich udział. Sylwetkę F. Chopina przypomniał Jan Popis muzykolog i znawca muzyki Chopina, który potwierdził historyczny fakt spontanicznego występu pianisty w Sulechowie. O tegorocznym VIII Festiwalu Muzyki F. Chopina w Sulechowie opowiedział Tomasz Furtak, dyrektor Sulechowskiego Domu Kultury.

Informację przygotowali Jolanta Grefling i Marek Maćkowiak

Relacja z wystawy - Wystawa poświęcona historii tradycji chopinowskich w Sulechowie