Dawni burmistrzowie Sulechowa - cz. III
(Biuletyn Informacyjny Miasta i Gminy Sulechów, grudzień 2015, nr 149, s. 8)

Johannes Opitz, Johannes Weberske, Johannes Fechner i Gregorius Krause.

8. Johannes Opitz [1], Johann Opitz [2], [3] – ósmy w kolejności z wymienianych w kronikach burmistrzów Sulechowa. Został burmistrzem w 1599 r. Obaj kronikarze piszą o nim, że był pobożnym, szczerym i surowym zarządcą wzbudzającym respekt, a nikt u niego nie miał szczególnych względów. Ożenił się w Zielonej Górze i miał dwóch synów: Martinusa i Adama oraz córkę Hedwig. Martin zmarł młodo. Adam ożenił się Cathriną Kummer, córką piekarza z Sulechowa. Córka Hedwig Opitz w pierwszym małżeństwie poślubiła Michaela Langego, poważnego mieszczanina i zwierzchnika kościelnego, z którym miała syna Andreasa. Jej syn Andresa został doktorem prawa i praktykiem w Krośnie Odrzańskim. Drugim mężem Hedwig Opitz był Johanna Krause, aptekarz z Sulechowa. Z nim miała syna Gregoriusa, który uczył się aptekarstwa w Krośnie Odrzańskim, a później był aptekarzem w Sulechowie. Ponadto Hedwig Opitz miała dwie córki, Elisabeth i Catherinę. Ponadto burmistrz Johannes Opitz miał brata Michaela, który był asesorem sądowym i zwierzchnikiem kościelnym. Także jedna z jego sióstr, Catharina Opitz, jako pani domu była kobietą bogobojną i była wdową aż do śmierci. Pełnił urząd burmistrza również w: 1603 r., 1606 r., 1614 r., 1616 r., 1617 r.

Sulechów – Zulch. Fragment mapy Śląska Martina Helwiga w wersji opracowanej przez Abrahama Orteliusa.
Rok 1561 (wydana 1573). Zbiory Biblioteka Uniwersytetu Zielonogórskiego.

9. Johannes Weberske [1], Johann Weberscke [2], [3] – dziewiąty w kolejności z wymienianych w kronikach burmistrzów Sulechowa. Został burmistrzem w 1607 r. i pochodził z Sulechowa. Bruhmann nie potrafił napisać, kim byli jego rodzice, pisząc: „rodzice są mi nieznani”. Burmistrz J. Weberske był dobrym matematykiem i układał pisane kalendarze, „nie umiał jednak w nich uwzględnić siły i działania gwiazd i pogody” – pisał Bruhmann. J. Weberske, jak zapisano w kronikach, był również burmistrzem w 1613 r., 1622 r. (tj. po raz siódmy). Zmarł wraz ze swoją żoną na dżumę w 1631 r.

10. Johannes Fechner [1], Johann Fechner [2,3] – dziesiąty w kolejności z wymienianych w kronikach burmistrzów Sulechowa. Został burmistrzem w 1612 r., jako syn byłego burmistrza Jacoba Fechnera (trzeciego w kolejności). Johannes Fechner był delikatnym, postawnym i łagodnym mężczyzną oraz dobrym zarządcą. Z pierwszego jego małżeństwa najstarsza córka poślubiła Matthäusa Bertholda, mistrza fachu tkackiego. Dorastający syn, kolega szkolny Bruhmanna, zmarł za czarów młodości kronikarza, jednak nie wymienił go z imienia. Z kolei inna z córek pozostała panną. Najmłodsza z rodzeństwa poślubiła Christofa Hirschfeldera, mieszczanina i właściciela zajazdu. Jednak i ona nie żyła długo. Po raz drugi J. Fechner ożenił się z wdową po Paulu Köllerze. Oboje zmarli bezdzietnie. J. Fechner był burmistrzem również w 1615 r. i 1618 r.

11. Gregorius Krause [1], [2], [3] – jedenasty w kolejności z wymienianych w kronikach burmistrzów Sulechowa. Postawny i o cichym usposobieniu aptekarz. Bruhmann pisał, że był bardzo małomówny, a gdy udało się usłyszeć w jego domu jego głos lub za stołem – był to powód do zdziwienia. Pochodził z Brandenburga (miasto w Niemczech nad Hawelą). Poślubił Catharine Köher pochodzącą z Krosna Odrzańskiego, siostrę szynkarza Jeremiaesa Köhera z Sulechowa. Catharina była pobożną i ułożoną kobietą. Mieli trzech synów: Johannesa, Zachariama (Zachariasza) i Eliama (Eliasza). Johannes był dobrym muzykiem i ożenił się z wdową po Michaelu Langem, zwierzchniku kościelnym. Na ich ślubie, na cześć państwa młodych, sulechowski magister Irmissus wystawił komedię o sądzie króla Salomona. G. Krause wraz z żoną prowadził aptekę „Pod Lwem” w Sulechowie. Jako aptekarz zasłużył się na tyle dla miasta, że w 1604 r. został członkiem rady miejskiej, a w 1620 r. burmistrzem. Kiedy jego żona zmarła nagłą śmiercią w 1622 r., on w tym samym roku dał na zapowiedzi, chcąc się ponownie ożenić. Jednak dostał napadu duszności i także zmarł. Po śmierci ojca Johannes przejął aptekę, zostając od 1628 r. aptekarzem, został również radnym do wybuchu wojny 30-letniej. Później Johannes wyjechał do Międzyrzecza (niem. Meseritz), gdzie zmarł na dżumę w 1631 r. Drugi syn Zachariasz zmarł w chłopięcym wieku. Najmłodszy - Elias, przyjaciel Bruhmanna, poślubił Catharine Guaspe, najmłodszą córkę Reinharta Guaspego, wytwornego handlarza suknem i radcy miejskiego w Sulechowie. Elias doszedł do urzędu ławnika w 1629 r. Kiedy żona zmarła na dżumę, Elias po roku chciał wstąpić w ponowny związek małżeński, jednak zmarł.

prezes STH

Opracowano na podstawie:

1. Martin Georgio Bruhmann, Annales oder Geschicht-Buch u. Chroniken der Stadt Züllich, Küstrin 1665 r. [1],
2. Albert Splittgerber, Geschichte der Stadt und des Kreises Züllichau, Züllichau 1927 r.,
3. Johann Christoph Wilcken, Züllichographia oder Chronica der kgl. Preußischen Stadt Züllichau, Züllichau 1753 r. [2]