Szkoła Ćwiczeń przy Państwowym Liceum Pedagogicznym w Sulechowie
(Biuletyn Informacyjny Miasta i Gminy Sulechów, czerwiec 2013, nr 119, s. 5)

24 maja br. o godzinie 17 w Bibliotece Publicznej w Sulechowie otwarto wystawę pn. „Szkoła Ćwiczeń przy Państwowym Liceum Pedagogicznym w Sulechowie”. Zorganizowała ją Biblioteka Publiczna i Sulechowskie Towarzystwo Historyczne. Wystawa będzie czynna do 22 czerwca br. Otwarcia dokonali: Teresa Zawalna – dyrektor biblioteki, Roman Rakowski – burmistrz Sulechowa, Marek Maćkowiak – prezes STH. Głos zabrała Marta Konwisarz – dawna dyrektor i pedagog Szkoły Ćwiczeń i Maria Kuszneruk z d. Zeman – pomysłodawczyni wystawy i członkini STH. Wśród osób zebranych na otwarciu obecni byli dawni pedagodzy i absolwenci ćwiczeniówki.

Zdjęcia, które znalazły się na wystawie pochodziły ze zbiorów m.in. Zofii Talagi, Hanny Adrian, Marii Kuszneruk, Marty Konwisarz, Heleny Tchorek, Zbigniewa Strzeleckiego, Mieczysława Mieszkiela, Dariusza Wójcika oraz kroniki Szkoły Ćwiczeń.

Od lewej stoją: Marek Maćkowiak - prezes STH, za nim Andrzej Kowalski - prezes ZNP i członek STH, Marta Konwisarz, Teresa Zawalna - dyrektor biblioteki, Arleta Lubieniec - wiceprzewodnicząca Rady Miejskiej w Sulechowie, Roman Rakowaki - burmistrz Sulechowa.

Po wojnie, jak pisał Aleksander Poczykowski w kronice Szkoły Ćwiczeń, pierwsza szkoła powszechna w Sulechowie powstała już w maju 1945 r. i liczyła 100 dzieci i 3 nauczycieli. W wyniku przybywania do Sulechowa osadników, w roku szkolnym 1945-1946 było już ok. 500 uczniów i 12 nauczycieli. Ponadto od 1 września 1945 r. funkcjonowało gimnazjum miejskie, które wraz ze szkołą powszechną zajmowało gmach po byłym Królewskim Pedagogium przy ulicy Długiej 50b.

Kiedy 1 stycznia 1946 r. przeniesiono z Wolsztyna do Sulechowa Państwowe Koedukacyjne Liceum Pedagogiczne, nastąpił podział szkoły powszechnej na właściwą Szkołę Powszechną nr 1 i ćwiczeniówkę jako Szkołę Powszechną nr 2. „Podział ten faktycznie dnia 1 II 1946 r., a formalnie został zatwierdzony z dn. 1 IV 1946 r.”.

Szkoła Powszechna nr 1 i gimnazjum przeniosły się do innych budynków w mieście, a w budynkach Pedagogium funkcjonować zaczęło Państwowe Liceum Pedagogiczne i tzw. ćwiczeniówka przy liceum pedagogicznym. Państwowym Liceum Pedagogicznym kierował dyrektor Antoni Maćkowiak, a w ćwiczeniówce obowiązki kierownika pełnił Aleksander Poczykowski. W pierwszych latach swojego funkcjonowania uczniowie Liceum Pedagogicznego odbywali w ćwiczeniówce praktykę zawodową. „Pełnokwalifikowanym nauczycielem szkoły ćwiczeń był tylko kierownik oraz Julia Peterówna, która pierwszy rok zaczęła tam pracować. Resztę – czwórkę – zatrudniłem spośród uczniów naszego liceum, którzy w czerwcu ukończyli tzw. roczny kurs. (…) Równocześnie z pracą nauczyciela kończyli swoje studia licealne.” – wspominał w swoim pamiętniku dr A. Maćkowiak.

Prezes STH

Opracowano na podstawie:

- Kroniki 7-kl. Szkoły Podstawowej Ćwiczeń przy Państwowym Liceum Pedagogicznym w Sulechowie (kronikę rozpoczął pisać Aleksander Poczykowski),
- Pamiętnika dr. Antoniego Maćkowiaka