Początki polskiej administracji w Sulechowie
(Biuletyn Informacyjny Miasta i Gminy Sulechów, maj - czerwiec 2004, nr 27, s. 4)

Z okazji obchodzonego niedawno dnia samorzadowca warto przypomnieć kilka faktów dotyczących początków sulechowskiej administracji.

Jak wynika ze sprawozdania z działalności polskiej administracji w powiecie świebodzińskim od 28 marca do 1 czerwca 1945 r., Starostwo Powiatowe umieszczone zostało w Świebodzinie, gdyż zniszczenia powojenne Sulechowa sięgały 50%, choć to tutaj znajdowało się dawne starostwo – landrat. Równolegle do Starostwa Powiatowego utworzono zarząd miejski w Sulechowie (dokument z 1.06.1945 r. – Świebodzin; Maszynopis AKW, Zielona Góra, sygn. 1/VII/5). Wspomniano o tym również w publikacji pod redakcją Z. Borasa „Sulechów i okolice, wydanej przez Uniwersytet Adama Mickiewicza w Poznaniu w 1985 r. Właśnie 27 marca 1945 r. przybyła z Poznania tzw. grupa operacyjna, składająca się z 27 działaczy PPR. W jej skład wchodzili m.in. Władysław Kolski, Adam Welka, Władysław Brzostowski, Ignacy Andrzejewski, Józef Kieliszewski, Eugeniusz Sanigórski, Jan Olejniczak, Stanisław Michalski, Walenty Matasek, Ludwik Michalski, Marian Lewandowski, Władysław Malarczyk i inni. Grupa ta przystąpiła do tworzenia życia gospodarczego i politycznego, zakładając pierwsze komórki administracyjne w mieście.

Na swym pierwszym posiedzeniu nowo przybyli wybrali władze miasta. Burmistrzem został Józef Kieliszewski, który przejął to stanowisko od czasowo pełniącego obowiązki burmistrza Franciszka Literskiego. Zastępcą został Bronisław Matysek, a sekretarzem Władysław Brzostowski. Jak podaje Z. Boras, w okresie tym powołano również Radę Gminną w Krężołach z wójtem Władysławem Piotrowskim. Pod jego kierownictwem osiedlano rolników i przygotowywano się do żniw. W połowie maja 1945 r. do Sulechowa przybyła kolejna grupa operacyjna z Piły z Tadeuszem Raczyńskim i Mirosławem Kowalewskim. Kiedy stwierdziła istnienie ukonstytuowanych władz administracyjnych w mieście, grupa ta wyjechała.

Jak wspomina Zenon Brembor, w maju i czerwcu można już było zauważyć działania polskiej administracji. Uporządkowano ratusz, do którego w czerwcu wprowadził się Urząd Miejski. Od 16 kwietnia rozpoczęła pracę poczta z jej pierwszym naczelnikiem Romualdem Stankiewiczem i uruchomiono łączność telefoniczną. W Dniu Zwycięstwa , tj. 8 maja 1945 r. uruchomiono linię kolejową na trasie Sulechów – Świebodzin. Pierwszym zawiadowcą stacji kolejowej został Jan Krzysztofiak. Z inicjatywy Gabriela Stępnia utworzono posterunek MO z komendantem Bolesławem Rychterem.

Gospodarka rozpoczęła pracę: tartak, cegielnia parowa i Przedsiębiorstwo Traktorów i Maszyn przy ulicy Kościuszki pod kierownictwem inż. Mikołaja Żeleźniaka.

Latem 1945 r. oddano do użytku wodociągi i gazownię, dzięki której możliwe było oświetlenie ulic lampami gazowymi.

W miejscowym tartaku za sprawą Hilarego Nikielskiego i wojska uruchomiono agregat prądotwórczy, co umożliwiło korzystanie przez część miasta z energii elektrycznej.

Początkowo nie remontowano budynków. Jednakże od początku działania Zarząd Miejski w Sulechowie utworzył nieliczną grupę remontowo – budowlaną, zajmującą się demontowaniem zniszczonych i nienadających się do odbudowy budynków. Z czasem grupę tę przejął Zarząd Nieruchomości Miejskich. Już w czerwcu 1945 r. przystąpiono do tworzenia miejskiego szkolnictwa. Pierwszymi organizatorami tych placówek byli: Aleksander Poczykowski i Stanisław Weychta. Uroczystego otwarcia szkoły podstawowej i gimnazjum przy obecnej ulicy Armii Krajowej dokonał burmistrz Józef Kieliszewski w dniu 22 lipca, a właściwe rozpoczęcie nauki nastapiło 3 września 1945 r.