Bitwa pod Cigacicami 60 lat później.

W sobotę 29 stycznia do Cigacic, a właściwie do Leśnej Góry („za starym” mostem na Odrze), przybyły tłumy miłośników historii i militariów. Powodem była inscenizacja walk, jakie stoczyli się na tym terenie w 1945 roku żołnierze Wehrmachtu i Armii Czerwonej.

Zanim obydwie armie starły się ze sobą, odsłonięto kamień upamiętniający walki, na którym wyryto datę 20.01.1945, oznaczającą początek walk. W oczekiwaniu na widowisko batalistyczne liczne tłumy, które ostatecznie urosły do ok. 2- 3 tys. osób, mogły wysłuchać występu zespołu „Jutrzenka” z Siedliska, a także zjeść wojskową grochówkę. Aktorzy widowiska w strojach z epoki zwracali na siebie uwagę widzów – zwłaszcza dzieci upraszały się o zdjęcia z żołnierzami.

Punkt o 14.00 rozpoczęły się strzały w Cigacicach. Wkrótce szpica wojsk radzieckich przekroczyła most, ścigając uciekających żołnierzy niemieckich. Walki o bunkry zlokalizowane przy wałach trwały około godziny – Wehrmacht dwukrotnie odbijał swoje punkty obronne. Walny udział w dramaturgii walk miały myśliwce, które nadleciały od strony Przylepu. W tę rolę wcielili się piloci ze słynnej grupy „Żelazny” – samoloty przez nich pilotowane wykonały liczne efektowne akrobacje, przelatując parokrotnie kilka metrów nad ziemią. Zakończenie walk było zgodne z prawdą historyczną – zwyciężyła Armia Czerwona. W rzeczywistości jednak walki trwały znacznie dłużej, bo aż 9 dni.

Głównym organizatorem widowiska, które bez wątpienia jest znakomitą formą promocji naszego miasta i regionu, było Towarzystwo Przyjaciół Fortyfikacji (Oddział Zielonogórski) oraz Lubuskie Towarzystwo Rekonstrukcji Historycznej. Imprezę współorganizowali: Rady Sołeckie Cigacic i Leśnej Góry, 11 Lubuska Dywizja Kawalerii Pancernej im. Jana III Sobieskiego z Żagania, 4 Pułk Przeciwlotniczy z Czerwieńska, 1. Batalion Ratownictwa Inżynieryjnego z Krosna Odrzańskiego, 5. Kresowy Batalion Saperów z Krosna Odrzańskiego, 5. Lubuski Pułk Artylerii z Sulechowa, Rejonowy Sztab Ratownictwa SKSR w Zielonej Górze, Aeroklub Ziemi Lubuskiej i Urząd Miejski w Sulechowie. Widowisko sponsorowali: „Rockwool Polska” sp. z o.o. w Cigacicach, „DBW Polska” w Cigacicach, Drukarnia „Fortis” z Zielonej Góry, Nadleśnictwo Sulechów.

Paweł Kutrowski