Sulechowska pływalnia
(Biuletyn Informacyjny Miasta i Gminy Sulechów, marzec 2010, nr 86, s. 7)

Sulechowski chór AKORD na pływalni.

Poszukując szczegółów historii sulechowskiej pływalni, trafiłem na informacje, że faktyczne otwarcie pływalni nastąpiło 14 lipca 1946 r., a nie 29 czerwca, jak napisałem wcześniej. Przesunięcie otwarcia pływalni było związane z obchodami Dnia Morza. Pani Jolanta Domagalska z domu Wachowska (zawiszanka) udostępniła mi album rodzinny z fotografiami z tamtych wydarzeń. Jedna ze stron albumu zatytułowana „Święto Morza” zawiera zdjęcia chóru „AKORD”, który śpiewał swój repertuar na pamiętnej tratwie, która się przechyliła i „załoga” wpadła do wody. Momentu przymusowej kąpieli chórzystów nie udało się utrwalić na kliszy fotograficznej. W pamięci świadków tego wydarzenia została Longina Wachowska z domu Kęsicka, która dzięki swojemu wzrostowi bezpiecznie wyszła z basenu. Inny świadek, Marian Rymkiewicz, pomagał ratować chórzystów, w tym panią Irenę Szumlicką (z d. Leszczyńska). W następnych latach sulechowianie Święto Morza obchodzili w Cigacicach, gdzie działała Liga Morska. Jako ciekawostkę warto przypomnieć mecz piłki nożnej rozegrany w ramach otwarcia pływalni. „Sulechowianka” pokonała „Energetyka” Zielona Góra 9:2. Bramki dla nas zdobyli: Skrzypczak -3, Szostak – 3, Stępień - 1, Wojewoda - 1 i Zaręba 1.

Udało mi się zdobyć kolejne nazwiska ratowników: Stanisław Nikołajewicz, Stefan Kozioł, Andrzej Kowalski, Hanna Kowalska, Karolina Stańko i Mateusz Bartoszewicz.

Jerzy Wirski, członek Sulechowskiego Towarzystwa Historycznego
tel. kontaktowy 68 385 22 82