Wystawa na basenie
(Biuletyn Informacyjny Miasta i Gminy Sulechów, marzec 2016, nr 152, s. 11)

Mieszkańcy Sulechowa korzystający z basenu „Sulechowianka” pewnie już zauważyli, iż w holu obejrzeć można wystawę fotografii prezentującą historię sulechowskich klubów sportowych z lat 1945–2015. Współorganizatorami wystawy są Gminna Biblioteka Publiczna i Sulechowskie Towarzystwo Historyczne. Większość fotografii, jakie składają się na tę wystawę, wykonał Pan Stanisław Lazar – znany sulechowski fotograf. Fotografie ze swoich prywatnych zbiorów udostępnili zawodnicy i działacze klubów: „Sulechowianka”, „Ogniwo”, „Kolejarz”, „Zawisza”, „Piast” i „Lech”.

Stoją od lewej: Kazimierz Łączny, Bogdan Matysiak, Lech Jarmurzek, Bogdan Wojnicki, Jan Kępa

Pan Kazimierz Łączny przekazał na wystawę bardzo ciekawe fotografie przedstawiające członków sekcji kolarskiej, która istniała przy KS „Kolejarz”.

Swoje wyścigówki „składaki”, montowaliśmy wówczas sami, z części jakie tylko udało się znaleźć. Najczęściej były to części przedwojennych rowerów, pozostawionych przez uciekających Niemców. Nasi kolarze ścigali się wówczas tym ciekawym sprzętem nie tylko na szosie, ale także na żużlowej bieżni naszego stadionu – mówi pan Kazimierz.

Sulechowskie Towarzystwo Historyczne informuje, że w 2016 r. do Sali Tradycji sulechowskiego zamku wróci wystawa pt. „Sulechowski Sport w latach 1945–55”. Apelujemy jednocześnie do mieszkańców Sulechowa, którzy posiadają historyczne pamiątki dotyczące naszego miasta, o udostępnienie ich do wykorzystania w celu wzbogacenia ekspozycji w Sali Tradycji.

Jerzy Wirski
Sulechowskie Towarzystwo Historyczne