03 października 2008 r.

W dniu 03 października br. w Bibliotece Publicznej Gminy Sulechów otwarto wystawę poświęconą historii sulechowskiego sportu. Wystawa nosi tytuł "Wczoraj i dziś sulechowskiego sportu" i czynna jest do 30 października br. Na spotkanie o godz. 17.00 przybyło wielu sportowych weteranów dawnych klubów "Sulechowianka" (pierwszy klub w Sulechowie powstały w 1945 r.), "Ogniwo", "Kolejarz". W imieniu Burmistrza Sulechowa, któremu obowiązki służbowe nie pozwoliły być obecnym na otwarciu wystawy, otwarcia dokonał Marek Maćkowiak prezes Sulechowskiego Towarzystwa Historycznego. Głos zabrał także Jerzy Wirski dziękując zebranym za przybycie. Wśród zebranych znaleźli się tacy zawodnicy jak Leszek Szostak najstarszy zawodnik "Sulechowianki".

Radość wspólnego spotkania sprawiła, że odżyły dawne wspomnienia. Dzięki sportowej pasji Jerzego Wirskiego (członka STH), na wystawie można zobaczyć stare kroniki z lat 40-tych i 50-tych ubiegłego wieku, dyplomy oraz zdjęcia powojennych rozgrywek i zespołówklubowych. Dzięki prezesom sulechowskich klubów sportowych na wystawie znalazły się puchary i trofea obecnych sulechowskich drużyn.

Obecni byli zastępca Jan Rerus przewodniczącego RM w Sulechowie i wiceprezes klubu sportowego "Orion" oraz skarbnik STH, Przemysław Mikołajczyk radny RM w Sulechowie i członek STH, Tytus Fokszan prezes sulechowskiego klubu piłki siatkowej "Orion"i radny RM w Sulechowie oraz członek STH, Roman Rakowski dyrektor ZS w Sulechowie, Andrzej Kowalski prezes ZNP w Sulechowie i członek STH, Marian Janusz wiceprezes STH, Roman Zawalny członek zarządu STH, Paweł Kutrowski redaktor Gazety Sulechowskiej i członek STH.

Na otwarciu spośród weteranów obecni:
Leszek Szostak, Henryk Janczewski, Jerzy Boczkowski, Marian Siudaj, Franciszek Napiórkowski, Wojciech Zalewski, Jan Bronś, Zbigniew Lickindorf, Ryszard Pachniewski, Roman Kopecki, Leopold Turewicz, Ryszard Kaszyński, Wacław Borkowski, Jan Kuźmicki, Zdzisław Buławczyk, Zbigniew Szklarz, Tadeusz Maćkowiak, Waldemar Kozłowski, Marian Bieława, Andrzej Kowalski, Stefan Napieralski, Jerzy Wirski.

Organizatorami wystawy są Sulechowskie Towarzystwo Historyczne i Biblioteka Publiczna Gminy Sulechów. Patronem wystawy jest Burmistrz Sulechowa Ignacy Odważny.

Zachęcamy do przeczytania artykułu Waldemara Kozłowskiego poświęconego historii sportu w Sulechowie -> Wspomnień dawnych czar... „60 lat minęło jak jeden dzień”.