Heinrich Wilhelm Thienemann(1791-1848) nauczyciel języków starożytnych w Królewskim Pedagogium w Sulechowie. Uczył greki, łaciny i hebrajskiego w latach 1822 - 1848. Filologię klasyczną studiował na uniwersytetach w Göttingen i Berlinie, teologię protestancką w Halle. Doktorat z zakresu teologii uzyskał w roku 1821.

Reprezentował liberalny nurt ideologiczny mieszczaństwa niemieckiego. Swoje poglądy wyrażał m. in. w artykułach ogłaszanych na łamach sulechowskiego "Wöchentliche Nachrichten" (Tygodnika Wiadomości), lokalnego organu liberalnego mieszczaństwa sulechowskiego. Zaprzyjaźniony był z zielonogórskim prawnikiem i wydawcą lewicującego i polonofilskiego "Tygodnika zielonogórskiego" (Grünberger Wochenblatt) doktorem Wilhelmem Levysohnem. Z ramienia sulechowskich liberałów kandydował do Zgromadzenia Narodowego we Frankfurcie nad Menem w roku 1848. Nagła śmierć spowodowana pooperacyjną infekcją przerwała dydaktyczną działalność profesora Thienemanna.

Zmarł w wieku 57 lat w Sulechowie i pochowany został na cmentarzu profesorskim Królewskiego Pedagogium.

prof. Jerzy Piotr Majchrzak

Źródło:
[w:] Biuletyn Informacyjny PWSZ w Sulechowie nr 17 z 14 października 2008 r.