Carl (Karl) Friedrich Thiele - urodził się 23 lipca 1734 r. w Fürstenfelde w Nowej Marchii (dzisiaj Boleszkowice, pow. myśliborski, woj. zachodniopomorskie). Od 23 września 1760 r. był pastorem w szpitalu i korpusie inwalidów w Berlinie. Od 15 października 1765 r. pastorem w berlińskich kościołach Jeruzalem i Nowym. 24 października 1769 r. został pastorem kościoła zamkowego w Sulechowie.

Podjął się zakończyć budowę sulechowskiego zboru. W zborze znajdowała się kazalnica, wadliwe organy i mocno uszkodzone ławki. Sprzęt ten przeniesiono jeszcze z pomieszczeń zamkowych za poprzedniego pastora. Z zewnątrz budynek zboru był nieotynkowany a dach i sklepienie przez ostatnie 20 lat ulegały uszkodzeniom. Dnia 25 lipca 1779 r. kilku delegatów gminy przedstawiło prośbę Fryderykowi Wilhelmowi II Pruskiemu (25.09.1744 – 16.11.1797) o wydanie zgody na nową kolektę w kościołach i domach. Prośba została pozytywnie wysłuchana i wydano zgodę na kolektę, ale tylko po departamentach izbowych Marchii, Pomerenii, Magdeburgii, Halberstadt i Hohenstein. Zbórka pieniędzy pozwoliła wykończyć budynek – pokryto ubytki w dachu, sufit obito deskami, wybielono wnętrze, pomalowano na biało organy i ozdobiono je złoconymi listwami. Kościół zaopatrzono w nowe ławki i boczne loże. Z zewnątrz budynek po otynkowaniu pomalowano na jasnożółty kolor. Ze względu na zbyt małą ilość środków finansowych zrezygnowano z budowy wyższej wieży a tą istniejącą pokryto dachem. Budowę zakończono w 1782 r. a kształt i wygląd zboru zachował się do końca II wojny światowej.

Pracami renowacyjnymi kierował „z wielką starannością” wówczas major von Münchow, członek prezbiterium. Wydano wtedy 867 talarów, 4 grosze i 8 fenigów. Z kolekty zebrano 811 talarów, 13 groszy i 2 fenigi a brakującą kwotę podarowała żona majora von Münchow.

Za czasów Carla Friedricha Thiele wprowadzono w parafii śpiewnik Georga Joachima Zollikofera (ur. 05.08.1730 w Sankt Gallen – zm. 22.01.1788 w Lipsku), który studiował w Bremie, Hanua i Utrechcie, sławnego szwajcarskiego teologa i pastora kościoła reformowanego.

W 1787 r. Thiele został przeniesiony jako pastor do Berlina do tamtejszego kościoła Najświętszej Trójcy. Zmarł w Berlinie w 1802 r.

Prezes STH

Opracowano na podstawie:

- Ehrhardt Siegismund Justus, Presbyterologie des Evangelischen Schlesiens, Legnitz, t. 2 ( s. 708),
- Herrosee Friedrich Wilhelm, Jubelpredigt zur Feier des hundertjährigen Stiftungsfestes der evengelisch reformirten Schloβgemeine in Züllichau, 1789 r. ( s. 12),
- Klenke konrektor, Die Schloβkirche in Züllichau, [w:] Heimatkalender des Kreiβes Züllichau – Schwiebus, Züllichau 1937 (s. 39-40),
- Majchrzak Jerzy Piotr, Świątynne metamorfozy. Z dziejów Zboru Kalwińskiego w Sulechowie. 1752 -1832 – 2007, Sulechów 2007 (s. 29),
- Splittgerber Albert, Geschichte der Stadt und des Kreises Züllichau, Züllichau 1927 (s. 50-51).