Jacobus Staw [1], Iacobus Staius [2] – drugi z wymienianych burmistrzów Sulechowa. Według Bruhamanna był bardzo dobrym burmistrzem i sprawował urząd przez trzydzieści lat. Zmarł w wieku 85 lat, 14 lutego 1582 r. Przybył do Sulechowa z Prebus (prawdopodobnie Przewozu). Wyróżnił się w wojnie chłopskiej w 1525 r. na tyle, że otrzymał tytuł szlachecki. W dziejach Sulechowa zapisał się jako budowniczy ratusza. Jego żoną była Barbara Zaulich, córka Franciszka Zaulicha, mieszczanina z Krosna Odrzańskiego. Miał z nią dziesięcioro dzieci, trzech synów i siedem córek. Najstarszy z synów burmistrza, M. Jacobus Stau, w 1573 r. był rektorem szkoły w Sulechowie. Średni, Adam, był poważanym obywatelem miasta. Ożenił się z Esther Schadin ze Świebodzina. Jedyne, co o nim wiemy, to to, że chorował „na nogi”, a jego syn z kolei studiował w Helmstadt w Bawarii, a potem był administratorem na zamku księcia bawarskiego i konsyliarzem w Magdeburgu. Trzeci syn, Jonas Stau, zginął na wojnie zakłuty przez parobka ze wsi Kije.

Opracowano na podstawie:
- Martin Georgio Bruhmann, Annales oder Geschicht-Buch u. Chroniken der Stadt Züllich, Küstrin 1665 r. [1],
- Albert Splittgerber, Geschichte der Stadt und des Kreises Züllichau, Züllichau 1927 r.,
- Johann Christoph Wilcken, Züllichographia oder Chronica der kgl. Preußischen Stadt Züllichau, Züllichau 1753 r.[2]