Fridrich Rehlisch [1], Friedrich Rehlisch [2] – piętnasty w kolejności z wymienianych w kronikach burmistrzów Sulechowa. Urodził się w Sulechowie, był notariuszem publicznym a burmistrzem został wybrany w 1633 r. Burmistrzem był również w 1637 r. Był synem mieszczanina i sukiennika z ulicy Koziej (Ziegengasse). Uczył się w szkole partykularnej we Frankfurcie a za młodu śpiewał i był dobrym dyszkantystą. Później mieszkał w Wirtembergii (kraina historyczna w południowo – zachodniej części Niemiec, od 1952 weszła w skład kraju związkowego Badenia – Wirtembergia), gdzie był kancelistą. Po kilku latach powrócił do Sulechowa i poślubił w pierwszym małżeństwie Margarethę Irmisch. Była ona córka wytwornego mieszczanina i handlarza jedwabiem, Johannesa Irmischa. F. Rehlisch przez jakiś czas był winierzem, potem w 1629 r. dostał się do rady miejskiej. Z pierwszą żoną miał trzech synów. Pierwszy o nieznanym imieniu, po studiach został członkiem rady, prawdopodobnie, w Chojnie (niem. Königsberg in der Neumark ) Księstwa Brandenburgii. Drugi syn Elias był żołnierzem. Trzeci syn Zacharias zginął przypadkowo zastrzelony na strzelnicy w maju 1646 r. Pełnił funkcję burmistrza również w 1646 r. kiedy Elias Bescovius, z racji wieku nie był już w pełni sprawny umysłowo. Po raz drugi F. Rehlisch ożenił się z Catheriną Reimann, córką Michaela Reimanna, mieszczanina i farbiarza z Sulechowa. Friedrich Rehlisch zmarł w 1650 r. (A. Splittgerber błędnie podał jego datę śmierci w 1615 r.).

Opracowano na podstawie:

- Martin Georgio Bruhmann, Annales oder Geschicht-Buch u. Chroniken der Stadt Züllich, Küstrin 1665 r. [1],
- Johann Christoph Wilcken, Züllichographia oder Chronica der kgl. Preußischen Stadt Züllichau, Züllichau 1753 r.[2]