Damian Przybylski urodzony 29 listopada 1938 r. w Wonieściu (Wielkopolska). Ukończył Liceum Pedagogiczne w Sulechowie w 1956 r. Ojciec pracował jako gospodarz i woźny w Liceum Pedagogicznym. Do Sulechowa przyjechał tuż po wojnie. Przez dwa lata pracował w Szkole Podstawowej w Kargowie - z nakazu pracy. Rozpoczął naukę w Studium Nauczycielskim w Raciborzu (zaocznie), którą zakończył dyplomem w 1960 roku - na wydziale wychowania fizycznego z biologią. W tym samym roku rozpoczął pracę w Szkole Podstawowej nr 1 w Sulechowie jako nauczyciel wychowania fizycznego. Po sześciu latach dodatkowo został metodykiem wychowania fizycznego w Inspektoracie Oświaty, a później zastępcą inspektora ds. kultury fizycznej i sportu - do roku 1976.

Kariera trenerska:
W 1960 instruktor piłki siatkowej w Szkole Podstawowej nr 1 w Sulechowie wraz z Władysławem Kosowiczem z Gorzowa Wlkp. rywalizują i prowadzą kadrę młodziczek województwa zielonogórskiego – klasy o rozszerzonym programie w/f ze specjalnością piłki siatkowej w Szkole Podstawowej nr 1 w Sulechowie. Twórczy system szkolenia wraz ze Stanisławem Skowrońskim. Sukcesy w regionie i kraju, wychowanki szkoły podstawowej stają się siatkarkami MKS Zawisza, a później KS Zawisza, IV miejsce w kraju w 1974 r. (Ostrołęka – młodziczki).

W latach 1975 -78 II trener KS Zawisza ze Stanisławem Skowrońskim. Od 1978 r. – I trener KS Zawisza – II liga, I liga, II liga, do 1983 r. Powrót do KS Zawisza za namową Jerzego Gruchota, który reaktywował drużynę w 1990 r. – I trener. Kolejność – III liga, II liga, I liga – do 2001 r. Przekazuje zespół Pawłowi Gorzelanemu. W latach 1975 – 78 trener męskiego zespołu piłki siatkowej KS Piast Sulechów, który grał w III lidze odnosząc sukces.

Kariera zawodnicza.
W szkole podstawowej i średniej (Liceum Pedagogiczne) piłka nożna i koszykowa oraz siatkówka. Jako 17- latek gra w I zespole KS Sulechowianka (1955 r.) w piłkę nożną. W Liceum Pedagogicznym i Studium Nauczycielskim w Raciborzu – piłka siatkowa i koszykówka, dojeżdża jako zawodnik drużyny nauczycieli w piłce siatkowej odnosząc wraz z kolegami sukcesy na poziomie województwa i regionu. Gra również na przyzwoitym poziomie w tenisa stołowego. Ukończył kurs instruktora jazdy szybkiej i figurowej na łyżwach, wzbudzając swoimi umiejętnościami podziw uczniów i nauczycieli.

Bardzo dobry metodyk i instruktor piłki siatkowej. Potrafił bardzo dobrze i sugestywnie przekazywać swoją wiedzę trenersko – pedagogiczną. Wychowywał w Sulechowie całe zespoły doskonałych siatkarek i siatkarzy: Michalska, Modrzyk, Cieślak, Skibińska, Szydłowska, a w latach późniejszych kolejne pokolenia wychowanek. Organizator wielu obozów sportowych, szkoleń, zawodów i turniejów. Kontynuował karierę trenerską z drużyny nauczycielek (swoich dawnych zawodniczek) w rozgrywkach nauczycielskich organizowanych przez Związek Nauczycielstwa Polskiego. Trzykrotnie zdobył Mistrzostwo Polski, a jego zawodniczki wygrały także wiele turniejów krajowych i zagranicznych.

Z Księgi Honorowych Obywateli

Damina Przybylski karierę trenerską rozpoczął w 1960 r. prowadząc zespół młodziczek w piłce siatkowej dziewcząt jako kadrę województwa zielonogórskiego. Przez wiele lat trenował i wychowywał drużyny młodzieżowe, które osiągały bardzo znaczące wyniki w rywalizacji nie tylko wojewódzkiej ale i krajowej.

Na początku lat siedemdziesiątych podjął pracę MKS „Zawisza” Sulechów, gdzie szkolił grupy młodzieżowe we współpracy ze Stanisławem Skowrońskim. W roku 1975 został wybrany na II-go trenera „Zawiszy”. Funkcję I-go trenera przejął w roku 1978 i sprawował aż do roku 2001, kiedy to po rezygnacji z czynnej pracy trenerskiej przekazał obowiązki swojemu zastępcy Pawłowi Gorzelanemu.

Damian Przybylski jako trener był wzorem dla innych, młodych stażem trenerów i instruktorów piłki siatkowej. Ogromna, fachowa wiedza oraz szczególny dar i umiejętności przekazywania pozwoliły przez wiele lat drużynie „Zawiszy” Sulechów osiągać bardzo wysokie miejsca w rozgrywkach lig centralnych począwszy od pierwszej ligi poprzez drugą ligę czy Puchary Polski.

Damian Przybylski wychowywał wiele zawodniczek, które zostały zauważone przez trenerów kadry Polski oraz pierwszych klubów i reprezentowały Polskę i właśnie te w/w kluby na najwyższym szczeblu rozgrywek.

Damian Przybylski zakończył karierę trenerską w 2001 roku nie rozstał się z klubem NLKS „Zawisza”. Na prośbę innych działaczy, a przede trenera z nim współpracującego, jest obecnie doradcą w sprawach szkolenia młodzieży.

Ponadto na Walnym Zebraniu Klubu został wybrany w poczet członków Zarządu Klubu, gdzie pełni funkcję wiceprezesa ds. młodzieżowych.

Damian Przybylski był i jest wzorem dla wszystkich tych, którzy zajmują się sportem wyczynowym i amatorskim, a przede wszystkim jako człowiek, który ma niekwestionowany autorytet wśród nie tylko działaczy sportowych, zawodników ale całego społeczeństwa sulechowskiego.

Z Księgi Honorowych Obywateli - tekst Roman Rakowski.

Uchwałą Nr XXV/226/2005 Rady Miejskiej w Sulechowie z dnia 25 stycznia 2005 r. Damianowi Przybylskiemu nadano godność Honorowego Obywatela Gminy Sulechów.