Ksawery Pierożek urodził się 4 września 1916 roku w Kanadzie jako syn polskiego emigranta. Do niepodległej Polski wrócił wraz z rodziną w 1922 r. i zamieszkał w województwie Tarnopolskim. Przed wojną ożenił się i odbył służbę wojskową. Pracując jako robotnik uzbierał pieniądze na pierwszy saksofon. Grał w amatorskich zespołach muzycznych, głównie po weselach. Muzykował nawet podczas wojny na Kresach okupowanych przez Sowietów. Jedyna przerwa w karierze muzycznej Ksawerego Pierożka miała miejsce, gdy został wywieziony przez Niemców do pracy przymusowej w głąb III Rzeszy.

Po wojnie chciał wrócić na Kresy, jednak tam nie dotarł, gdyż przez Babimost dotarł z „ziomkami” do Sulechowa.

Jesienią 1945 r. grał w zespole tworzonym pod batutą Ferdynanda Przybysza. W 1960 r. został dyrygentem miejskiej orkiestry dętej działającej przy Sulechowskim Ośrodku Kultury i Sportu im. Fryderyka Chopina w Sulechowie. Orkiestra miejska grała pod batutą Ksawerego Pierożka do 2003 r.

Za niepodważalne zasługi, całokształt pracy artystycznej dla miasta Sulechowa Uchwałą nr XXXVII/346/2002 Rada Miejska w Sulechowie w dniu 12 września 2002 r. nadała Ksaweremu Pierożkowi Honorowego Obywatela Gminy Sulechów.

Ksawery Pierożek zmarł 2 grudnia 2004 roku.

Źródło:

- 1916-2004 zmarł Ksawery Pierożek, Biuletyn Informacyjny Miasta i Gminy Sulechów, listopad- grudzień 2004 r., s. 1.