Leon Okowiński urodzony 23 kwietnia 1937 r. w Chucisku na Wołyniu. Pracował w zawodzie nauczyciela 35 lat (1956-1991). W latach 1961- 62 z osobistej inspiracji, przy pomocy uczniów i rodziców, zbudował przy Szkole Podstawowej w Kijach uniwersalne boisko do gry w piłkę ręczną, siatkową i koszykówkę oraz skocznię do skoków w dal i wzwyż. Obiekt jest eksploatowany do dziś.
W latach 1967- 73 był kierownikiem i dyrektorem szkoły. Pełnił wiele funkcji społecznych, w tym radnego Gminnej Rady Narodowej.

W 1966 roku bardzo aktywnie uczestniczył w obchodach tysiąclecia Państwa Polskiego, opracowując na konkurs ZG PTTK "Monografię wsi Kije".

W 1980 roku zorganizował w Szkole Podstawowej nr 3 w Sulechowie salę tradycji miasta i gminy, wykonując wiele różnorodnych eksponatów. W trakcie pracy zawodowej kilka jego uczniów zostało laureatami konkursów krajoznawczych i przedmiotowych (w/f, historia).

W latach 1965- 72 pełnił funkcję kierownika szkolnego Powiatowego Ośrodka Krajoznawczego przy Wydziale Oświaty PPRN w Sulechowie, osiągając w tej dziedzinie wiele satysfakcjonujących rezultatów. Między innymi sprawił, że Powiat Sulechów posiadał w byłym województwie zielonogórskim najwięcej szkolnych kół krajoznawczo- turystycznych. W owych latach organizował turnieje krajoznawcze dla uczniów szkół podstawowych i średnich, kierował wielodniowymi wycieczkami autokarowymi dla nauczycieli po kraju i do Drezna. Przeprowadził dla aktywistów SKKT z terenu powiatu 14 obozów wędrownych.

Będąc na emeryturze zaczął intensywnie pracować nad lokalnymi publikacjami edukacyjnymi, głównie historycznymi, wnosząc swój skromny wkład w proces kształtowania i utrwalania wśród młodzieży i dorosłych poczucia regionalnego patriotyzmu. Do tej pory tych publikacji ukazało się 9. Do druku jest przygotowywanych kilka innych. Ponadto od kilkunastu lat publikuje artykuły historyczne i nie tylko w prasie. Dotychczas ukazało się: 45 w miesięczniku lokalnym, 10 w dzienniku regionalnym, 2 w periodykach ogólnopolskich.

Zarówno artykuły jak i publikacje okazały się przydatne w procesie dydaktycznym sulechowskich placówek oświatowych i kulturalnych, a nawet Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Sulechowie. Jego publikacje sprawiły, iż biograficzny dorobek Sulechowa jest już znaczący.

Od 14 stycznia 2005 r. był założycielem i członkiem Sulechowskiego Towarzystwa Historycznego.

Zmarł 26 grudnia 2024 r., pochowany został na cmentarzu w Kijach 27 grudnia 2024 r.

Z Księgi Honorowych Obywateli
Uchwałą Nr XXV/225/2005 Rady Miejskiej w Sulechowie z dnia 25 stycznia 2005 r. Leonowi Okowińskiemu nadano godność Honorowego Obywatela Gminy Sulechów.

Opracowania na temat Sulechowa

- Hejduk Bolesław, Okowiński Leon, Liceum Pedagogicznew Sulechowie- najstarszy zakład kształcenia nauczycieli na Ziemi Lubuskiej, Sulechów 2001 [brak wydawcy].
- Hejduk Bolesław, Leon Okowiński, Liceum Pedagogiczne w Sulechowie, Sulechów 1998.
- Okowiński Leon, Chopin w Sulechowie, Sulechów 2005 [brak wydawcy].
- Okowiński Leon, Dzieje sulechowskich kościołów, Sulechów 1997.
- Okowiński Leon, Liceum pedagogiczne – informator z okazji zjazdu nauczycieli i absolwentów, Sulechów 1998.
- Okowiński Leon, Lokalne opowieści – sulechowski olbrzym, łęgowskie runy, Sulechów 2002, Gmina Sulechów.
- Okowiński Leon, 500 lat sulechowskiego poliptyku 1499- 1999, Sulechów 2000 [brak wydawcy].
- Okowiński Leon, 500 pytań o Sulechowie, Sulechów 1994, Sulechowskie Towarzystwo Kultury.
- Okowiński Leon, Renesansowy kościół w Krępsku, Sulechów 2002, ZM DRUK Zenon Makowski.
- Okowiński Leon, Siedem wieków Sulechów. Szkice z dziejów miasta i okolic od pradziejów do 1945 r., Sulechów 2000, Gmina Sulechów, cz. 1
- Okowiński Leon, Sulechowskie atrakcje, ciekawostki, osobliwości, Sulechów 2003, ZM DRUK Zenon Makowiecki.
- Okowiński Leon, Sulechów i Cigacice w ogniu frontowych walk, Sulechów 2004, [brak wydawcy].
- Okowiński Leon, Szkolny przewodnik po stylach architektury, Sulechów 2004, [brak wydawcy].
- Okowiński Leon, Środowisko geograficzno- przyrodnicze gminy Sulechów, Sulechów 2002, ZM DRUK Zenon Makowiecki.
- Okowiński Leon, Wielka przelotna miłość Johanna Wolfganga Goethego. Sulechowianka Wilhelmina Herzlieb, Sulechów 2002, ZM DRUK Zenon Makowiecki.
- Okowiński Leon, Wśród sulechowskich plastyków, Sulechów 1995, Sulechowskie Towarzystwo Kultury.
- Okowiński Leon, Zabytki Sulechowa, Sulechów 1993, Sulechowskie Towarzystwo Kultury. - Okowiński Leon, Zarząd Oddziału Związku Nauczycielstwa Polskiego w Sulechowie w latach 1945- 1995, Sulechów 1995, Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli.
- Okowiński Leon, 60 lat Związku Nauczycielstwa Polskiego w Sulechowie 1945 – 2005, Sulechów 2005, Drukland Zielona Góra.
- Okowiński Leon, Sulechów 1945 – 2005. Przemiany gospodarczo - społeczne, Sulechów 2008, E-Studio Robert Jacyno Zielona Góra.

Teksty przygotowane do druku
- Dzieje Ziemi Sulechowskiej pamiątkami przeszłością pisane (s. 58)
- Rrusko- rosyjska bitwa pod Kijami (s. 18)
- Stulecie wozów Drzymały (s. 53)
- Sulechowskie legendy (s. 19)
- Sulechów – geneza i rozwój.
- Sulechów – informator turystyczny (s. 83)
- Sulechów – zarys dziejów (s. 20)
- Sulechów przez stulecia (s. 453)
- Zestaw pytań o mieście i gminie Sulechów (s. 88)

Wykaz z Leon Okowiński , Spis prac o Sulechowie, [w:] Wędrujemy, Klub PTTK Edukacji Krajoznawczej i Regionalizmu przy PWSZ w Sulechowie Oddział PTTK w Kaliszu, pod red. Poli Kuleczki, Sulechów 2005, wyd. Edytor Kalisz.

Leon Okowiński - sulechowski historyk i kronikarz [w:] Biuletyn Informacyjny Miasta i Gminy Sulechów, nr 245, styczeń 2024, s. 7