Arthur Krause (1891-1959) dyrektor i nauczyciel w Królewskim Pedagogium w Sulechowie w latach 1929-1938. Studiował historię i nauki polityczne na uniwersytetach w Berlinie i Bonn; doktorat uzyskał w roku 1921 na uniwersytecie bońskim. W roku 1955 opublikował historyczną rozprawę o charakterze monograficznym, poświęconą dziejom Pedagogium „Nachrichten vom Koniglichen Pedagogium und Waisenhaus bei Zülllichau" w tym samym roku narodowo-socjalistyczne władze miejskie Sulechowa zniosły historyczną nazwę ośrodka edukacyjnego Steinbarta, wprowadzając w to miejsce nazwę Miejskie Gimnazjum (Städtisches Gymnasium).

W roku 1938 dr A. Krause został odwołany ze stanowiska dyrektora gimnazjum miejskiego z przyczyn ideologicznych: nie manifestował otwarcie swojego poparcia dla reżymu narodowo-socjalistycznego. W tym samym roku wyjechał z rodziną z Sulechowa i zamieszkał w bawarskim miasteczku Semtar. Tamże zmarł w wieku 68 lat. Był ostatnim sulechowskim dyrektorem szkoły realizującym linie programowe i wychowawcze Steinbartów i Hanowów.

prof. Jerzy Piotr Mąjchrzak

[w:] Biuletyn Informacyjny PWSZ w Sulechowie nr 5 z 6 grudnia 2005 r.

zdjęcie [w:] Unvergessener Kreis Züllichau-Schwiebus in alten und neuen Bildern, Lothar Meißner, Frankfurt am Main, s. 235.