Jan Kowalczyk - urodził się 22 sierpnia 1954 r. w Bielawie na Dolnym Śląsku. W latach 1961-1969 uczęszczał do szkoły podstawowej, a następnie w latach 1969-1972 do szkoły zawodowej. Już w szkole podstawowej działa w Polskim Czerwonym Krzyżu. Zasadniczą służbę wojskową pełnił w jednostkach wojskowych na Helu i w Gdyni. W 1969 r. powrocił do Bielawy i podjął pracę w „Besterze”, znanej fabryce produkującej spawarki elektryczne. W roku 1978 wziął ślub z Barbarą i podjął naukę w Technikum Mechanicznym w Dzierżoniowie. W 1980 r., na kilka miesięcy przed obroną matury, na świat przychodzi syn państwa Kowalczyków, Dominik. Wówczas też J. Kowalczyk angażuje się w tworzenie wolnych związków zawodowych, które przyjmą nazwę „Solidarność”. W połowie 1981 roku podjął pracę w firmie „Energomontaż–Zachód”, która w tamtych czasach posiadała oddziały w nieomal wszystkich elektrowniach i elektrociepłowniach na terenie kraju. W 1985 r., kiedy nowo powstały zakład „Izolacja” w Cigacicach poszukuje pracowników oferując mieszkania, J. Kowalczyk osiedla się w Sulechowie. W tym samym roku sprowadza do Sulechowa żonę oraz syna.

Jan Kowalczyk działając w Polskim Czerwonym Krzyżu, oddał ponad 135 litry krwi (2017 r.). Społecznie działa na rzecz honorowego krwiodawstwa i rozwoju tego ruchu w Polsce. Współtworzył kluby Honorowych Dawców Krwi PCK w Bielawie, Warszawie, Rybniku i Cigacicach. Posiada uprawnienia instruktorskie w zakresie niesienia pierwszej pomocy w organizacji PCK. Przez wiele lat organizuje kursy adresowane dla rożnych środowisk i grup wiekowych oraz niezliczoną liczbę pokazów i demonstracji technik udzielania pierwszej pomocy dla kilku tysięcy osób. Dzieki działalności społecznej pełni szereg funkcji, poczynając od nieetatowego kierownika Oddziału Rejonowego PCK w Sulechowie (od 1989 r.), przewodniczącego Lubuskiej Okręgowej Radzie Honorowego Krwiodawstwa PCK (od 2000 r.), członka w Prezydium Krajowej Rady HDK PCK w Warszawie (od 2004 r.), członka w Zarządzie Lubuskiego Oddziału Okręgowego PCK w Zielonej Górze (od 2008 r.). Ponadto pełni funkcje w Kapitule Kryształowego Serca (od 2004 r.) i Kapitule Odznaki Honorowej PCK (od 2008 r.). W latach 1993-2007 współpracował z Wielką Orkiestrą Świątecznej Pomocy.

Za swoją pracę otrzymał:
- Złoty Krzyż Zasługi (1987 r.),
- odznaczenie Kryształowe Serce (1993 r.),
- Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski (1999 r.),
- odznakę Honorową PCK I stopnia (2004 r.),
- Odznakę Honorowy Dawca Krwi - Zasłużony dla Zdrowia Narodu (2006),
- tytuł Zasłużony dla Powiatu Zielonogórakiego,
- Krzyż Oficerski Orderu Odrodzenia Polski (2011 r.),
- odznakę honorową za Zasługi dla Województwa Lubuskiego (2014 r.).

Uchwałą nr 0007.312.2017 Rady Miejskiej w Sulechowie 17 stycznia 2017 r. Janowi Kowalczykowi nadano godność Honorowego Obywatela Gminy Sulechów.

Opracowano na podstawie m.in.:

- Jan Kowalczyk - Honorowy Obywatel Gminy Sulechów, Marian Janusz [w:] Biuletyn Informacyjny Miasta i Gminy Sulechów, nr 163, luty 2017.