Matthäus Jentsch [1], Matthias Jentsch [2, 3] – dwunasty w kolejności z wymienianych w kronikach burmistrzów Sulechowa. Urodził się w Sulechowie, a burmistrzem został w 1621 r. Później funkcję tę pełnił w 1623 r. i 1624 r. Był dobrym i pobożnym mężczyzną [1, s. 80]. Ożenił się z Margarethą Hermann, córką Matthäusa Hermanna, z bardzo starego rodu. Mieli troje dzieci: syna Christopha - mieszczanina i sulechowskiego krawca oraz dwie córki. Jedna z córek, Hedwiga, poślubiła Christopha Pickarta, mieszczanina i krawca. Druga córka, Margaretha, wyszła za mąż za Christopha Riesego, mieszczanina i szewca, z którym wyjechała do Świebodzina. Później oboje wrócili do Sulechowa. Co do daty śmierci źródła są nieścisłe. Bruchmann pisze, że burmistrz M. Jentsch zmarł w podeszłym wieku 13 października 1628 r. [1, s. 81], a Wilcken podaje raz 13 grudnia [2, s. 133], a innym razem na 23 października [2, s. 137].

Opracowano na podstawie:

- Martin Georgio Bruhmann, Annales oder Geschicht-Buch u. Chroniken der Stadt Züllich, Küstrin 1665 r. [1],
- Albert Splittgerber, Geschichte der Stadt und des Kreises Züllichau, Züllichau 1927 r. [3],
- Johann Christoph Wilcken, Züllichographia oder Chronica der kgl. Preußischen Stadt Züllichau, Züllichau 1753 r. [2]