Kazimierz Jarowicz - urodził się 25 listopada 1942 r. w Uhlanach k. Berezy Kartuskiej - Polesie. W styczniu 1945 r., wieku 3 lat, ucieka z rodzicami z Uhlan po informacji, że ojciec też Kazimierz za swą działalność miał być wywieziony na Sybir (był na liście do zsyłki). Uciekli do Polski, trafiając na stację Klątwy k. Tyszowiec. Tam się osiedlili. Kazimierz chodził jako ochotnik (miał 6 lat) do szkoły podstawowej i mimo że chodził tylko pół roku nauczycielka wypisała mu świadectwo.

W 1950 r. ojciec stwierdził, że otrzymał gorszą ziemię z przydziału reformy rolnej i postanawia z rodziną wyjechać na Ziemie Zachodnie. Dotarli do Klenicy. Kazimierz kończy szkołę podstawową i wstępuje do Liceum Pedagogicznego w Sulechowie, które kończy w 1961r. Rozpoczyna pracę w 1961 r. i do 1963 r. pracuje w szkole podstawowej w Cigacicach jako nauczyciel nauczania początkowego i biologii. W latach 1963-68 pracuje jako nauczyciel wf w Szkole Podstawowej nr 2 w Sulechowie.

W tym też czasie przeprowadził się do Sulechowa i ożenił się z Haliną, z domu Kowalską, również nauczycielką. Przez dwa lata „wychodzi” z zawodu i pracuje w MZBM w Sulechowie. W latach 1970-73 wraca do szkolnictwa i pracuje w Szkole Ćwiczeń jako nauczyciel wf. Od 1973 r. do 1991 r. pracuje w Szkole Podstawowej nr 3 w Sulechowie, najpierw jako nauczyciel wf, a potem jako dyrektor tej placówki. W tym też czasie w latach 1983-86 zostaje zastępcą dyrektora szkoły, aby przez kolejne pięć lat pełnić funkcję dyrektora.

W grudniu 1991 r. ze względu na stan zdrowia odchodzi na emeryturę.

Umarł 24 października 2013 r.

Opracował: Andrzej Roch Kowalski