Samuel Ludwig Hartig - urodził się 31 stycznia 1790 r. w Nowej Soli w rodzinie zegarmistrza, a zmarł 7 lipca 1868 r. Pobierał nauki z budowy organów u organmistrza Johanna Gottlieba Benjamina Englera w latach 1808-1813.

W 1813 r. ochotniczo wstąpił do wojska. Dostał się do francuskiej niewoli, w której przebywał do 1816 r. W latach 1821-1822 zbudował organy m. in. w Klępsku. Osiedlił się w Sulechowie i tu też w 1839 r. się ożenił. W sumie był trzykrotnie żonaty, a potomkiem obdarzyła go ostatnia żona (syn Carl Hartig, został organmistrzem jak ojciec, a w wieku 33 lat został fagocistą).

W tzw. okresie sulechowskim zbudował 25 z 30 „swoich” organów. W 1867 r. w sulechowskim zborze zbudował nowe i większe organy za kwotę 940 talarów (453 talary z kasy kościelnej, 300 talarów z ministerium i 187 talary z patronackiego funduszu budowlanego).

Prezes STH

Opracowano na podstawie:
- Wolfgang J. Brylla, Organy [w:] Kościół w Klępsku. Pamięć Biblia Sztuka, Zielona Góra 2014 (s. 84),
- konrektor Klenke, Die Schloβkirche in Züllichau, [w:] Heimatkalender des Kreiβes Züllichau-Schwiebus, Züllichau 1937 (s. 40)