Jan Grochowski - ur. 4 stycznia 1920 r. w Morzyczanie - Włóki woj. warszawskie.

W 1945 r. zamieszkał w Sulechowie, kiedy wraz z żoną i maleńkim synkiem powrócili z Niemiec, gdzie w okolicach Düsseldorfu pracowali przez 5 lat na przymusowych robotach u bauera. Do kraju powrócili konnym wozem. Zamieszkał w mieszkaniu na parterze, przy ulicy Łukasiewicza (obecnie znajduje się tam kwiaciarnia). Z zawodu będąc krawcem, którego to zawodu wyuczył się przed wojną w Warszawie, rozpoczął działalność rzemieślniczą. Złożony egzamin mistrzowski umożliwił przyjęcie uczniów na naukę zawodu.

Od początków działalności zawodowej pan J. Grochowski uczestniczył w życiu społecznym i w działalności rzemiosła. Wspólnie z innymi rzemieślnikami brał udział w odgruzowywaniu miasta, a od 1957 r. pełnił odpowiedzialna funkcję skarbnika w pierwszym Zarządzie Cechu. Od początku istnienia cechu należał do jego najaktywniejszych członków. Zakład krawiectwa męskiego prowadził do 1960 r.

W międzyczasie uczęszczał do wieczorowej szkoły ogólnokształcącej, którą ukończył po 4 latach egzaminem maturalnym. Od 1963 r. rozpoczął pracę na stanowisku kierownika biura Cechu. Okazał się zaangażowanym pracownikiem, który rozumiał tę funkcje jako swoista misję. W latach 1963-1989 rzemiosło stanowiło bardzo poważną grupę zawodową. Dbając o interesy rzemieślników, sulechowski Cech współpracował z Izbą Rzemieślniczą w Zielonej Górze.

J. Grochowski był członkiem zarządu Izby. Cech Rzemiosł Różnych stał się prężnym ośrodkiem szkoleniowym młodzieży i dorosłych. Cech posiadał swój chór, orkiestrę, zespół tańca i reprezentacje sportową, a tą działalnością cechu kierował J. Grochowski . Organizowano wówczas wyjazdy szkoleniowe, wycieczki krajoznawczo-turystyczne, zabawy taneczne i uczestniczono w wielu eliminacjach sportowych. Cech posiadał własny sztandar, który poświęcony został przez ks. prałata Kaczmarka. Sztandar rzemieślników uczestniczył we wszystkich ważnych wydarzenia z życia rzemieślniczej braci.

J. Grochowski współpracował z samorządem miasta, był członkiem Stronnictwa Demokratycznego, które patronowało wszelkim niezależnym formom działalności.

Zmarł w wieku 91 lat dnia 6 marca 2011 r. w Sulechowie. Pogrzeb odbył się 10 marca tr. w Sulechowie.

Opracował Marek Maćkowiak na podstawie:
- Jan Grochowski ur. 4.01.1920 w Morzyczanie – Włóki woj. Warszawskie - zm. 6.03.2011 w Sulechowie., Mariola Kozłowska [w:] Biuletyn Informacyjny Miasta i Gminy Sulechów, kwiecień 2011, nr 99, s. 12.