Jacob Fechner [1], Jacob Fechner starszy [2] – trzeci z wymienianych burmistrzów Sulechowa. Został burmistrzem w 1584 r. Miał dwóch synów, Jana i Jakuba, oraz córkę Katharinę. Drugim mężem Kathariny był Andreasa Blüming, syndyka z Sulechowa. Syn Jan, tak jak i ojciec, został burmistrzem. Z kolei Jakub był gospodarzem. Jakub miał siedmiu synów, Michaela, Jacoba, Johannesa (został „zasiekany”), Adama (utopił się), Christopha, Martina, Andreasa i córki - Catharinę i Barbarę. Catharina poślubiła M. Marcusa Drimela, ówczesnego rektora sulechowskiej szkoły. Natomiast Barbara wyszła za mąż za Tobiasa Katschizky’ego, mieszczanina i sukiennika z Sulechowa. Jak wynika z zapisu u Bruhmanna, Jacob Fechner ożenił się po raz drugi z Marią Heine, córką Johannesa Heinego. Wiadomo o niej, że rozrzutnym stylem życia zupełnie zrujnowała swego ojca, nazywanego Małym Hansem. Data urodzin i śmierci burmistrza nieznane.

Opracowano na podstawie:
- Martin Georgio Bruhmann, Annales oder Geschicht-Buch u. Chroniken der Stadt Züllich, Küstrin 1665 r. [1],
- Albert Splittgerber, Geschichte der Stadt und des Kreises Züllichau, Züllichau 1927 r.,
- Johann Christoph Wilcken, Züllichographia oder Chronica der kgl. Preußischen Stadt Züllichau, Züllichau 1753 r. [2]