Ksiądz proboszcz Olgierd Banaś urodził się w 1949 r. w Sulęcinie. W latach 1963-1968 uczył się w Technikum Leśnym w Rzepinie. Po maturze pracował przez 1,5 roku na stanowisku podleśniczego w Nadleśnictwie Sulęcin. W latach 1969-1975 odbywał studia teologiczne i przygotowanie do kapłaństwa w Gorzowskim Wyższym Seminarium Duchownym w Paradyżu. Święcenia kapłańskie otrzymał 15 czerwca 1975 r. z rąk ks. biskupa Wilhelma Pluty.

W latach 1975-1977 był wikarym w Gaworzycach koło Głogowa. Od 1977 r. pracuje jako wikary w parafii św. Mikołaja w Głogowie. Tutaj zrodziła się pasja poszukiwania i poznawania przeszłości miasta, tworząc wystawę pt. „Kościoły Głogowa” . W 1984 r. został mianowany na proboszcza i rozpoczął pracę w parafii Cerkiew (dzisiaj Grobowiec). W 1990 r. przeniesiony zostaje do parafii Łęgowo. Parafia liczyła ok. 1600 osób (2006) i obejmuje trzy miejscowości – Łęgowo z kościółem parafialnym ok. 300 mieszkańców (2006), Buków z kościołem filialnym ok.. 600 mieszkańców (2006) oraz Klępsk z kościołem filialnym, ok. 700 mieszkańców (2006).

Pod jego pieczę trafił zabytkowy drewniany kościół pw. Nawiedzenia NMP w Klępsku. Wówczas rozpoczął poszukiwania i badania nad historią klępskiego kościoła. W latach 1993-1997 za zgodą Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków studenci wydziału konserwacji Uniwersytetu Toruńskiego przeprowadzili konserwację polichromii całego kościoła w Klępsku.

W 1994 r. zorganizował sesję i wystawę „Zabytki klępskiego kościoła”, na którą zaprosił z wykładami historyków sztuki z Torunia, Wrocławia i Poznania. Zainteresowany tematyką drewnianych kościołów opracował w 1997 r. kolejną wystawę pt. „Kościoły drewniane diecezji zielonogórsko- gorzowskiej”. Wystawa prezentowana była w Paradyżu, Muzeum Regionalnym w Świebodzinie, skansenie Ochli, Smardzewie, Lubrzy oraz Görlitz w Niemczech. Zainteresowany historią witraży kościelnych w diecezji, w 2002 r. opracował wystawę „Witraże w kościołach diecezji do 1945 r.”. Wystawę prezentowano ponownie w Muzeum Regionalnym w Świebodzinie, muzeum w Poznaniu oraz sulechowskiej PWSZ. W latach 1997-2000 zjechał Polskę w celu poznania kościołów drewnianych o konstrukcji szachulcowej. W 2004 r. na podstawie tych poszukiwań stworzył kolejną wystawę – „Kościoły szachulcowe w Polsce”.

Jako proboszcz parafii w Łęgowie postawił sobie za cel zabezpieczenie kościoła w Klępsku przed pożarem poprzez impregnację drewnianych elementów kościoła i założenie sygnalizacji pożaru oraz włamania. Dzięki temu kościół w Klępsku ocalał, gdy w 1996 r. został przez wandali podpalony. Uczestniczył w kilku sesjach i konferencjach o tematyce zabezpieczeń przed włamaniem i pożarem – Częstochowa 1996 r., Warszawa 1997 r., Bydgoszcz 1998 r. i Poznań (SECUREX w latach 1996-2000).

W roku 1991 wyróżniony zostaje okolicznościowym dyplomem przez Radę Miejską w Sulechowie za wkład w ratowanie zabytków oraz ich popularyzację.

W dniu 25 stycznia 1997 r. Kapituła Lubuskiej Loży Liderów przyznała ks. Olgierdowi Banasiowi tytuł członka honorowego Loży.

Dzięki jego staraniom i zaangażowaniu w 1998 r. parafia w Łęgowie Sulechowskim otrzymała Nagrodę I stopnia od Ministra Kultury i Sztuki w konkursie na najlepszego użytkownika obiektu zabytkowego. W tym przypadku brano pod uwagę wykonanie kompleksowej konserwacji drewnianego kościoła w Klępsku.

W grudniu 2000 r. wyróżniony został przez wojewodę lubuskiego Stanisława Iwana i Lubuskiego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków dyplomem CONSERVATOR ECLESIAE - za wkład w ratowanie narodowego dziedzictwa kulturowego powierzonych ks. Banasiowi w opiekę cennych zabytków sakralnych.

W 2006 r. m.in. dzięki staraniom ks. Banasia i Lubuskiego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków w kościele w Klępsku zainstalowano nowoczesny system ochrony pożarowej sfinansowany ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

Uchwałą Nr VIII/75/2007 Rady Miejskiej w Sulechowie z 19 czerwca 2007 r. księdzu proboszczowi Olgierdowi Banasiowi nadano godność Honorowego Obywatela Gminy Sulechów.

W lutym 2013 r. zajął drugie miejsce w konkursie Lubuszanin Roku w powiecie zielonogórskim a który to konkurs przeprowadziła Gazeta Lubuska.

Dzięki jego staraniom od połowy lipca 2013 r. przeprowadzono prace restauratorskie ołtarza i ambony w zabytkowym kościele w Klępsku. Środki pochodziły z Fundacji Niemiecko – Polskiej w Görlitz, Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego oraz Gminy Sulechów.

Za działalność na rzecz ochrony zabytków 10 października 2013 r., otrzymał od ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego Rzeczypospolitej Polskiej - srebrny medal "Zasłużony Kulturze Gloria Artis".

Dzięki staraniom ks. Banasia, na podstawie art. 15 ust. 1 ustawy z dnia 23 lipca 2003 r. o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami (Dz. U. z 2014 r. poz. 1446, z poz. zm.), 15 marca 2017 r. kościół w Klępsku został wpisany nalistę Pomników Historii.

Marek Maćkowiak - opracowano na podstawie materiałów przekazanych przez ks. Olgierda Banasia