Sulechów odsłania swoje tajemnice (badania archeologiczne przy ul. Kopernika).

W drugiej połowie października obywatele Sulechowa mieli wyjątkową okazję „wejrzenia” w głąb historii swojego miasta. Przy ulicy Kopernika, na obszarze czterech niezbadanych działek siłami Pracowni Archeologiczno – Konserwatorskiej z Zielonej Góry przeprowadzono, przed planowanymi robotami budowlanymi, ratownicze badania wykopaliskowe. W trakcie tych badań rozpoznano pozostałości średniowiecznej zabudowy miasta, zarówno drewnianej jak i murowanej, uchwycono relikty urządzeń odwadniających, poziomy użytkowe ulicy, itp.

Historia Sulechowa obfitowała w wiele dramatycznych momentów. Miasto nękały wojny, epidemie, a przede wszystkim rozliczne pożary. W dobie nowożytnej szczególnie dotkliwe straty wywołały dwa pożary. Pierwszy z nich w roku 1557 zniszczył całe miasto, wraz z ratuszem i kościołem parafialnym, drugi w roku 1663 pochłonął wprawdzie też całe miasto, ale kościół i ratusz tym razem ocalały. Po każdym pożarze miasto podnosiło się w stosunkowo krótkim okresie ze zgliszcz. Nadal było jednak zabudowane łatwopalnymi domostwami drewnianymi z podcieniami, najczęściej wznoszonymi w konstrukcji szkieletowej i ustawianymi szczytami do ulic. Dopiero w drugiej połowie XIX stulecia pojawiła się w Sulechowie na szerszą skalę murowana zabudowa mieszkalna, a ostateczny kres starym budynkom szachulcowym przyniosły wielkie pożary wywołane przez Armię Czerwoną w 1945 roku.

W świetle dokonanych przez ekipę archeologiczną odkryć uznano, że w wykopach przy ulicy Kopernika natrafiono m.in. na ślady pogorzeliska z 1557 roku. Z obu rozpoznanych w toku badań, a spalonych wówczas do cna domów o konstrukcji szkieletowej, wydobyto szereg przedmiotów charakterystycznych dla połowy XVI wieku. W budynku przypisanym wstępnie cieśli z racji znalezionych m.in. gruzowisko pieca zbudowanego z tzw. kafli garnkowych, które występnie wydatowano na lata 40. – 60. XVI stulecia. Kafle piecowe z podobnego przedziału czasowego znajdowano także na tyłach działki. Prawdopodobnie zostały tam porzucone jako gruz; być może utwardzono nimi podwórze posesji. W drugim z budynków zarejestrowano relikty żelaznych okuć i zamka wielkiej skrzyni, zapewne służącej do przechowywania odzieży, a także urządzenia grzewczego – kominka kuchennego zlokalizowanego na tyłach domu, tuż przy ścianie tylnej.

Na opisanych zgliszczach wzniesiono nowe konstrukcje mieszkalne, tym razem kamienno – ceglane, lecz zapewne o drewnianych kondygnacjach górnych. Przed 1945 rokiem posesje poddane badaniom były zabudowane. Stały tam, ustawione szczytami do ulicy, cztery domy, w tym dwa na środkowych działkach, o wielce charakterystycznych, dwuspadowych dachach i chronologii może sięgającej końca XVI – początków XVII wieku. Zostały one spalone w 1945 roku. Ślady tego pożaru również zarejestrowano w wykopach archeologicznych.

Badania w terenie zakończono i przystąpiono do żmudnego opracowania pozyskanych materiałów. W przyszłym roku wyniki prac archeologicznych przy ulicy Kopernika zostaną udostępnione mieszkańcom Sulechowa na specjalnie zorganizowanej wystawie.

Piotr Wawrzyniak archeolog

Powrót - Archeologia | Powrót - Prasa