Sulechów – archeologiczna wystawa w świdnickim muzeum.
(Biuletyn Informacyjny Miasta i Gminy Sulechów, wrzesień-październik 2005, nr 35, s. 8)

16 października br. przedstawiciele Biura Rady Miejskiej i Promocji Gminy Sulechów oglądali w Muzeum Archeologii Środkowego Nadodrza w Świdnicy wystawę pn. „Sulechów Obwodnica. Ratownicze badania archeologiczne”. Prezentowano na niej archeologiczne eksponaty odkryte od lutego do końca czerwca br. na trasie powstającej sulechowskiej obwodnicy. Badania prowadzono na 7 stanowiskach, gdzie 15. archeologów i 20. studentów archeologii odkryło pozostałości osadnictwa z okresu od neolitu do wczesnego średniowiecza. Wśród eksponatów znalazły się: pochówek szkieletowy (ok. 3500 r. p.n.e.), wczesnośredniowieczna drewniana studnia, fragment prażnicy, piec dziegciarski, żarno z rozcieraczem, krzemienne groty i wióry krzemienne, wędzidło, siekierka krzemienna, krzesiwo, kabłączki skroniowe i garnki. Na wystawie znalazł się również tajemniczy żelazny krzyż. Przedstawiono również fotografie z zaznaczonymi obszarami badawczymi.
            Przybyłych gości powitał dyrektor świdnickiego muzeum mgr Włodzimierz Rebelski. Obecni byli m.in.: dyrektor Lubuskiego Muzeum Wojskowego w Drzonkowie dr Włodzimierz Kwaśniewicz, Lubuski Wojewódzki Konserwator Zabytków mgr Barbara Bielinis- Kopeć, Członek Zarządu Powiatu Zielonogórskiego Marek Szarłata.
            Obecnie trwają rozmowy pomiędzy Sulechowskim Towarzystwem Historycznym, a dyrektorem świdnickiego muzeum dotyczące wystawienia archeologicznej ekspozycji w Sulechowie.

Powrót - Archeologia | Powrót - Prasa