Archeologia z obwodnicy.

Prace wykopaliskowe na trasie przewidzianej obwodnicy Sulechowa finansuje Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad oddział Zielona Góra, a wykonawcą powyższych prac jest konsorcjum w składzie: Muzeum Archeologiczne Środkowego Nadodrza w Świdnicy, Stowarzyszenie Naukowe Archeolgów Polskich oddział Lubuski oraz Pracownia Archeologiczno – Konserwatorska Alina Jaszewska, Żary.

Badania archeologiczne na trasie planowanej obwodnicy Sulechowa rozpoczęto w styczniu 2005, a zakończone zostaną w końcu czerwca 2005.

1. W ramach prac wykopaliskowych na trasie przewidzianej obwodnicy Sulechowa przebadano ogółem 8 stanowisk archeologicznych, będących pozostałością po osadach ludzkich zamieszkujących w/w teren.
  2. W trakcie badań archeologicznych pozyskano źródła archeologiczne nieruchome (w postaci jam zasobowych, jam śmietnikowych, dołków posłupowych, półziemianek, ziemianek, studni, a także grobów), oraz materiał archeologiczny ruchomy w postaci licznie występujących fragmentów naczyń ceramicznych, a także przedmiotów krzemiennych.
  3. Pozyskany w toku badań wykopaliskowych materiał archeologiczny datować można już na Epokę Kamienia (Mezolit, Neolit), poprzez źródła archeologiczne datowane na Epokę Brązu, aż po Okres Średniowiecza.

a. Najstarsze zabytki pochodzą z okresu mezolitu (IX/VIII tysiąclecie p.n.e. – do połowy V tysiąclecia p.n.e.). Odkryto przedmioty wykonane z krzemienia m.in. drapacz, zbrojnik trapezowaty, a także kilkanaście wiórów krzemiennych.

b. Ciekawym znaleziskiem archeologicznym jest odkryty grób szkieletowy datowany na Wczesną Epokę Brązu (1800/ 1700 r. p.n.e.). Zmarły pochowany został w pozycji embrionalnej, na prawym boku, ułożony w linii północ- południe (głową na południe, z twarzą skierowaną na wschód). W jamie grobowej odkryto kilka fragmentów ceramiki. Istotnym źródłem poznawczym dla Wczesnej Epoki Brązu pozyskanym w toku badań wykopaliskowych jest krzemienny grot oszczepu, a także krzemienne groty strzał.

c. Niezwykle bogato przedstawia się rozwój osadnictwa przypadający na okres Średniowiecza, co potwierdzają liczne znaleziska z tego przedziału czasowego.

Grzegorz Galbierczyk archeolog (tekst i fotografie)